I mit arbejde har jeg ofte min terapihund Tess med.
I de senere år er brugen af terapihunde i psykoterapi blevet stadig mere populær. Dette skyldes de mange positive effekter, som en hund kan have på menneskers mentale sundhed. En terapihund er ikke det samme som en servicehund, som er trænet til at udføre specifikke opgaver for ejeren. En terapihund er en hund, der er trænet i at arbejde sammen med terapeut og klient for at hjælpe med forskellige mentale og følelsesmæssige udfordringer eller blot for at skabe tryghed.
Gennem hundens tilstedeværelse og interaktion kan den hjælpe med at reducere stress, angst og depression, forbedre humøret og fremme social interaktion
Min hund hedder Tess og er en blanding af labrador og Berner sennen. Den er rolig, venlig og i stand til at håndtere forskellige menneskelige reaktioner og adfærd. Den er vant til at være med og den er meget god til at aflæse mennesker.
Jeg har mange gode erfaringer igennem årene med at have hende med i terapilokalet. Her kommer nogle eksempler fra min praksis:
- Reduktion af Stress og Angst: At have hunden med i terapien kan hjælpe med at reducere stress og angstniveauer hos klienter. Fysisk kontakt med hunden, såsom at klappe eller kramme den, kan udløse frigivelsen af oxytocin, også kendt som ‘kærlighedshormonet’. Dette hormon bidrager til at sænke stresshormoner som kortisol og fremmer en følelse af bedre ro og velvære.
- Modvirke ensomhed: Kontakt til hunden kan give en følelse af ubetinget kærlighed og accept, hvilket er særligt gavnligt for personer, der føler sig isolerede eller alene og for hvem det er svært at samtale om netop de udfordringer.
- Øget social interaktion: Hunden kan fungere som social katalysator, hvilket fremmer interaktion mellem klient og terapeut. Dette gælder i særdeleshed, når børn og unge træder ind i mit lokale, men jeg ser det også hos mange voksne. Den hjælper med at bryde isen og skabe en mere afslappet atmosfære, hvilket gør det lettere for klienten at åbne op for svære emner. Mange elsker, når hun tager imod dem uden for mit kontor og følger dem ind i lokalet; det i sig selv forbinder mange med noget rart.
Hendes adfærd:
Tess er god til at aflæse mennesker og stemninger. Hun byder gerne velkommen og bruger bla sin lugtesans til at fornemme det menneske, der er kommet ind af døren. Hun har en fantastisk lugtesans og kan lufte hormoner som vi naturligt frigiver, når vi er stressede, angste, glade, kede af det og opfanger den vej rundt vores tilstand.
Får hun lov, sætter hun sig straks ved personen. Hun er trænet til, at hvis hun får en godbid (eller flere) af personen, så skal hun være opmærksom på det menneske. Hvis hun fornemmer at personen er berørt, urolig bange eller ked af det, lægger hun sig typisk ovenpå personens tæer som beroligelse. Andre gange bruger hun sin kropsvægt til at læne sig ind på benene for at give tyngde og nærhed. Det sker også, at hun tilbyder en pote, og jeg har set flere græde, mens hun har haft begge forpoter helt oppe på personens brystkasse og personen har krammet sig ind til hende og fundet trøst og affektregulering.
Terapihund til børn og unge
Jeg oplever ofte, at børn og unge spontant sætter sig på gulvet og krammer og nusser hende, mens vi arbejder. Det skaber ro hos barnet og hunden kan også virke som afskærmning mellem barnet og mig, hvilket kan være en fordel for barnet, indtil tillid er opnået til mig som terapeut.
Hun gør ikke nogen af delene, med mindre jeg har afstemt det med klienten, at det er okay.
Andre gange ligger hun bare stille i lokalet og sover under hele samtalen.
Og ønsker man at hun slet ikke er tilstede i rummet, er hun naturligvis ikke til stede.