Mange forælre kæmper for et ” godt nok” samarbejdsklima om deres fælles børn efter en skilsmisse.
Selvom det i dag er ret så almindeligt at blive skilt – ca halvdelen af alle forhold opløses – opleves det hverken som let eller ligetil for den enkelte at blive skilt.
For langt de fleste er det en enorm krævende proces,og vi som arbejder som professionelle plejer at sige, at en skilsmisse oftest er at ligestille med en livskrise. Der er så mange ting, man skal forholde sig til og så mange følelser i klemme.
Undersøgelser fra Børns Vilkår fra 2016 viser, at 46 % af alle skilsmisser ender i en konflikt, og for de 12-15 % ender skilsmissen i en højkonflikt.
Vi ved, at langt de fleste børn heldigvis kommer godt ud på den anden side af forældrenes skilsmisse. Faktisk omkring 80 %. De børn der klarer sig godt er de børn, hvor mor og far lykkedes med at få et samarbejde som forældre efter skilsmissen.
Vi ved også, at det kan være rigtig svært for forældre at gå fra at være i partnere til at være samarbejdende forældre. Den omlægning af en relation er svær for de fleste.
En ting der er vigtig for de fleste er, at de enten tænker, at de aldrig kan få et samarbejde med ekspartneren, eller at de skal kunne samarbejde om det hele. Og hvis det er det sidste man går efter fra starten af, udløser det ofte endnu en konflikt. Det er meget få, der lige efter en skilsmisse formår at samarbejde godt på alle punkter. Det er vigtigt at finde ud af, hvad et ”godt nok” samarbejde kan være! Hvad er et realistisk samarbejde nu og her? Hvad ønsker du for samarbejdet på sigt? Og ikke mindst hvad er du selv villig til at gøre for at opnå et godt nok samarbejde med din ekspartner?
Skab realistiske forventninger til samarbejdet nu og her. Allervigtigst er at jeres børn mærker at mor og far samarbejder om noget!